2013. december 25., szerda

Gondolatok I. - Ki Isten?

Ez a rövidke kérdés nem hagyja nyugodni az emberiséget évezredek óta. A emberek keresik, kutatják, de megdönthetetlen bizonyítékokkal még senki nem tudta igazolni létének tényét. Elnevezik, tulajdonságokkal ruházzák fel és megszámlálhatatlan formában imádják. A különböző vallások képviselői és híveik úgy gondolják, hogy az ő ideájuk, elképzelésük, istenképük az igaz.

Elfogadhatónak tekinthetünk egy állítást. Egy intelligens, korlátlan birtokosa az, akit keresnek. Ebben a létsíkban nem lehet száz százalékosan bizonyítani az eredetét, formáját, kiterjedését stb. A nem látható dolgok közvetlen bizonyítása lehetetlennek tűnő feladat. Lehetséges-e közvetett bizonyítékokkal szolgálni, mint az elektromosság, a gravitáció, az emberi gondolat /és még sorolhatnánk/ esetében.

Kijelentheti-e valaki teljes bizonyossággal, hogy megtalálta az Istent? Még JT sem, hiába hivatkoznak Jehovára, a Biblia Istenére. Nem biztosabb és bizonyítottabb az ő Istenük, hitük, vallásuk, egyházuk a többi Istent kereső, emberi, vallásos csoportosulással szemben.

Tehát, beszélhetünk-e egy igaz Istenről? Vagy csak egyetemes igazságról, ami bizonyíthatja, hogy e hatalmas energiahalmaznak a világegyetemnek az eredője hol található és hogy ez az állítás bizonyítható-e?

-Egonymus-

2 megjegyzés:

  1. Jó ez a bejegyzés. Szerintem is az egyik legértelmetlenebb dolog Isten létezésére vonatkozó bizonyítékokat keresni. Ezek a bizonyítékok ugyan megtalálhatóak, de teljesen szubjektívek. Az fogadja el őket, aki amúgy is arra hajlik.

    u.i: Muszály bizonyítanom, hogy nem vagyok robot? Alaposan megnehezíti a kommentelést

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm értékelő szavaidat! Nézeteink találkozása örömmel tölt el.

    Amint látod, én sem vagyok egy PC guru. Megpróbálok segíteni, hogy könnyebben lehessen belépni, mint 'Rendszeres olvasók' lehetőséggel. Persze azt nem tudom, hogy jó-e így? Remélem belejövök. Ha tudsz valamilyen tanáccsal szolgálni, megköszönöm.

    VálaszTörlés