2013. december 31., kedd

JT Egyház = Intézmény?

Pár éve valakitől e-mail-ben kaptam ezt az érdekes elemzést. JT 'látható szervezetére' és más szervezetekre is jellemző torzulásokat ír le. A tanulmány azokról a személyekről és viselkedésükről szól, akikből a szervezet áll. -Tisztelet a kivételnek-

-A Szervezet megalakul és megfogalmazza a céljait.
-A Szervezet különböző részlegein belül dolgozó egyénekkel azt éreztetik, hogy egy gépezet nélkülözhetetlen fogaskerekeit alkotják. A közös cél inspirál, a növekedés megindul.
-Az egyéniség és az alkotószellem kezd egyre elveszni a bonyolult struktúra útvesztőjében.
-A Szervezet légköre kezd fojtogatóvá válni, mert nincs nyílt, szabad, konstruktív párbeszéd, csak irányítás. Ismérve, hogy kényelmetlen kérdéseket nem lehet feltenni. Válasz nincs.
-A Szervezet jól olajozott szerkezete merev lesz és rugalmatlan.
-Az emberek már a Szervezetnek szolgálnak, nem pedig a céloknak, amiért a Szervezet létrejött. Az eszköz lesz a cél.
-Egymás megértése akadozik, a merev szabályok miatt. A fojtott légkör az információk szabad áramlását megakadályozza. A bürokrácia felváltja a kommunikációt.
-A tagok önként lesznek a tevékenységeik rabjai. A Szervezet működési rendszabályainak gyűjteménye egyre vaskosabb lesz. Nem kell új gondolat és ötlet, mert minden le van írva.
-Ebben a megfagyott légkörben a létfenntartás érdekében, mindenki kezd a saját területén specialistává válni, hogy nélkülözhetetlen legyen. Ez egyfajta pozíció féltést, féltékenységet, megosztottságot idéz elő a szervezeti szintek között, és megszületik a karrierizmus.
-A Szervezet eredeti, közös célkitűzései szétszabdalódott, egymástól eltávolodott, egyedi célok érdekében működő darabokra esik szét. Az egység megszűnt.
-A morál egyre mélyebbre süllyed. Az embereken úrrá lesz az elcsüggedés és elkezdenek egymásra mutogatni, egyre gyakrabban bírálják a Szervezetet, majd a vezetőket hibáztatják.

-Egonymus-

2 megjegyzés:

  1. Félelmetesen jó,és pontos összeállítás!

    >>" -A morál egyre mélyebbre süllyed. Az embereken úrrá lesz az elcsüggedés és elkezdenek egymásra mutogatni, egyre gyakrabban bírálják a Szervezetet, majd a vezetőket hibáztatják."<< Egonymus

    Én ezt nem tapasztaltam meg . Lehet,hogy ez 1995 után jött?

    Békés, áldott 2014-et kívánok Neked & minden OLVTársnak!

    VálaszTörlés
  2. >>" A Szervezet légköre kezd fojtogatóvá válni, mert nincs nyílt, szabad, konstruktív párbeszéd, csak irányítás. Ismérve, hogy kényelmetlen kérdéseket nem lehet feltenni. Válasz nincs."<< - Egonymus

    No, ezt hívom (V)Észcsengőnek? ha ez megszólal a lelkiismeretben,
    akkor készülni kell lélekben a teljes elkülönülésre!

    Én 17 éve vagyok tagja egy baptista gyülekezetnek,
    a kemény kérdéseim, ellenére sem közösítettek ki.

    VálaszTörlés